Välkomna våren med en slottsweekend – fyra förstklassiga slott nära Stockholm

Snön börjar smälta bort, en och annan krokus tittar fram och solen värmer igen. Äntligen vår! Välkomna våren med en weekend på ett slott. Här är fyra förstklassiga slott nära Stockholm

Konst, bubbelpool och slottskrog i Täby
Stockholms boutiqueslottNäsby Slott ligger vackert intill Näsbyviken i Täby. Här har den svenska konstnärseliten festat genom åren och det glada 20-talet sitter fortfarande kvar i väggarna. Men slottet bjuder också på en sofistikerad vinterträdgård, konst av Zorn och Milles, relaxavdelning med bubbelpool, en vacker barockpark och en helt egen krog med avslappnad stämning. En utmärkt destination för en mysig getaway i vår.

Vegomeny på rokokoslott
Åkeshofs Slott i Bromma är ett litet slott med lång historia, faktiskt med anor ändå från 1400-talet. Slottet är inrett i fransk rokoko och ligger i gröna omgivningar med naturreservatet Judarskogen runt knuten. Det gröna har också hittat in i slottet och man hittar det både i inredning och i menyn på slottets restaurang Råkoko. Här serveras genomtänkt vegomat i uppgraderad tappning. På lilla intima Åkeshofs Slott kan man boka en vårweekend, promenera i grönområdet, äta gott och bo en natt i en av slottsflyglarna.

Törnrosasömn och guidad tur på kungligt slott
Bland Sveriges kungliga slott är Rosersberg den bäst bevarade hemligheten. 10 minuter från Arlanda flygplats tornar det upp sig, Karl XIV Johan och hans hustru Desiderias forna sommarresidens. Rosersbergs slott är Sveriges enda kungliga slott där privatpersoner kan bo och i slottets huvudbyggnad kan man få en guidad visning i paradvåningen som står näst intill orörd sedan början av 1800-talet. För den som är det minsta intresserad av historia eller bara är ute efter det lilla extra är en weekend här ett måste i vår.

Design och champagne på slott i Bromma
Bara 15 minuter från Stockholms city ligger Ulfsunda Slott, en pärla omgiven av en vacker trädgård och Mälarens vatten i periferin. Ett modernt slott i tidlös design med 54 hotellrum, alla unikt inredda eftersom slottet använts som showroom för ett känt inredningsföretag. Med en välrenommerad restaurang och en vinkällare där årgångsviner trängs med champagne får man här en vårstaycation med guldkant.